:

:

:

Sigara ve Obezite Kontrolü Güçleştiriyor

6 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında bu hastalıkla ilgili kamuoyu yaratma çalışmaları sürerken, uzmanlar kilo ve sigaranın astımın kontrolünü güçleştirdiğini belirtiyor
Tarih: 6 Mayıs 2014 Salı 10:24
Sigara ve Obezite Kontrolü Güçleştiriyor
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt


Tüm dünyada 6 Mayıs Astım Günü nedeniyle bu hastalıkla ilgili kamuoyunda farkındalığı artırma çalışmaları yapılırken, uzmanlar hastalıkla ilgili uyarılarda bulunuyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan da astım hastalarının sigarayı bırakmaları ve kilo vermelerinin önemini vurguluyor.



HER 12 KİŞİDEN 1’İ



Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan, astımın, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirterek, “Astım tüm dünyada 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir” dedi.



NELER TETİKLİYOR?



Astımın kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezitenin sayılabileceğini kaydeden Dr. Usalan, “Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı bilinmektedir” diye konuştu.



BELİRTİLERİ NELER?



Nefes darlığı, 3 haftadan uzun süren öksürük, Göğüste ıslık sesi, Göğüste tıkanıklık hissi.



ASTIM ATAĞINDA NELER OLUR?



Astım atağında genelde tetiği çeken bir faktör vardır. Altta yatan temel neden çoğu hastada alerji olmakla beraber en sık olarak enfeksiyonları takiben hastalarda astım ataklarına rastlanır. Astım atağında havayollarında var olan iltihap daha da artarak hava yollarını iyice daraltır. Havayollarında balgam üreten hücrelerin salgısı artar ve balgam tıkaçları oluşarak hava yollarını tıkar. Ayrıca hava yollarını etrafında var olan kas lifleri kasılarak var olan patolojinin daha da artmasına ve hava yollarının daha da daralmasına neden olur.



BUNLARA DİKKAT!



Sık olarak astım atağına yol açan etkenler şunlardır:



1. Ev tozu akarları



2. Çimen, ağaç, hububat polenleri



3. Küfler



4. Hamam böcekleri



5. Kedi, köpek, kuş gibi ev içersinde beslenen hayvanlar



6. Nezle grip gibi enfeksiyonlar



7. Sigara dumanı, odun, kömür dumanı, tezek yakma, parfüm, saç spreyleri, yemek, boya kokuları gibi ağır kokular, otomobil içerisindeki kokular, sis ve hava kirliliği



8. Psikolojik faktörler



9. Egzersiz



10. Aşırı rutubetli iklim



11.Hava ve mevsim şartlarında değişim



12. Gülme, ağlama gibi ani sık nefes alış verişini gerektiren manevralar



13.  Mesleki faktörler.



Bu haber toplam 1960 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 3