:

:

:

Seçer, Tarım Bakanlığı'nı Kendi Rakamlarıyla Vurdu

CHP Mersin Milletvekili Seçer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülürken bakanlığı kendi verileriyle vurdu.
Tarih: 18 Kasım 2013 Pazartesi 14:23
Seçer, Tarım Bakanlığı'nı Kendi Rakamlarıyla Vurdu
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt


Bakanlığın ortaya koyduğu belgedeki hedeflerin tutturamadığını anlatan Seçer,  iktidarın tarımda çok yanlış yaptığını, yanlış yapmakta ısrar ettiğini anlattı. Mersin Milletvekili Seçer,  Tarım Bakanlığı'nın “Vizyon Belgesi” olarak açıkladığı hedefleri tutturamadığını açıkladı. Seçer, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçesi görüşülen bakanlığı şu sözlerle eleştirdi:



ÇOK YANLIŞ İŞLER YAPILDI: Tarımı, bir tarafta ekonomik, bir tarafta sosyal boyutu, bir tarafta hala gelişmiş ülkeler standardına ulaşamadığınız istihdamdaki payı, GSMH'deki düşük payı ve destekleme zorunluluğu gibi sorunlar yumağında değerlendirmemiz mümkündür.          



11 yıllık AKP iktidarı dönemi içinde çok yanlış işler yapılmıştır, yanlış hala sürdürülmektedir.



HEDEFLER TUTMADI: Bakın, Bakanlığın “2008-2012 Tarım Vizyonu” adını taşıyan belgesi var. Orada verilen sözleri, hedefleri gerçekleşen rakamlarıyla karşılaştıralım. Türkiye belirtilen dönemde ortalama yüzde 5, tarım ise 2,2 büyüdü. Tarımsal ihracat için vizyonda 30 milyar dolar hedef konmuş, 15-16 milyar dolar civarında. Tarımda kişi başına düşen gelir 4 bin dolar hedef konulmuş 3.6 bin dolar civarında. Tarımda istihdam hedefi yüzde 19 civarında konulmuş hala yüzde 24.7, yüzde 25 seviyelerinde seyrediyor. Ortalama arazi büyüklüğü hedefin altında, 8.5 hektar, bugün hala 6-6.5 hektar.



DESTEKLEMELER YETERSİZ: Girdilerde çok önemli sıkıntılar yaşanıyor; gübrede, akaryakıtta...Gübrenin en önemli hammaddeleri dahi ithal ediliyor. Desteklemeler yetersiz. Merkezi bütçeden desteklemelere ayırdığımız pay yüzde 1'in altında kalmış; 0,8-0,9 oranlarında. Hayvancılık sektörü hala kriz yaşıyor. Üretici 1 kilo süt satıyor, 1 kilo yem alamıyor. Yaş sebze meyvede Hal Kanunu'nun yarattığı sorunlar, kayıt sisteminin altyapısından kaynaklar hala en büyük sorun. Bu nedenle gıda güvenilirliği havada kalıyor.



BAKLİYATTA İHRACATÇIYIZ: Sadece bunlar mı? Bakanlık tarımda Cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığını söylüyor. Nerede kırıyoruz? Türkiye bakliyat üretiminde ihracatçı bir ülkeydi, bugün net ithalatçı konumuna geldi. 20 milyon ton pancar üretimi yapıyorduk, bugün 8-9 milyon tona kadar düştü.



YAĞLI TOHUMLARA GİDEN MİLYARLAR: Soya, aspir, kanola, susam, koza ve ayçiçeği gibi yağlı tohumlar Türkiye'nin sorunu. Türkiye, yaklaşık 4 milyar dolar yağlı tohumlara ve türevlerine para veriyor. Küspeye veriyoruz, ham yağa veriyoruz ya da çekirdeğine veriyoruz. Demek ki ortaya konulan tarımsal politikalarla ihtiyacı karşılayacak biçimde tarımsal üretim artmıyor.



MODEL DOĞRU UYGULAMA YANLIŞ: Sadece Türkiye'de değil, dünyada  da 1 metrekare tarımsal üretim alanının önemi var. Adam tarımsal üretim için Kenya'ya, Etiyopya'ya gidiyor. Türkiye, 23-24 milyon hektar bir alan üzerinde tarımsal üretim yapıyor.  Uygulamaya konulan havza bazlı üretim ve destekleme modeli doğru, ama uygulamada büyük yanlışlar yapıldı, yapılıyor.



PAMUK MİKTARI DÜŞECEK: Pamuk üretimine bakıyoruz, ciddi bir artış olmuş havza bazlı destekleme modelinden dolayı ama bu demek değildir ki bunun sürdürülebilirliği var. 2012'de 2 milyon 320 bin ton pamuk üretilmiş;2013'te bu rakam yüzde 30 düşecek. Neden? Bir tarafta üretimi artıyorsunuz ama diğer tarafta pazar tedbiri almıyorsunuz. Ayçiçeğinde de aynı oldu; geçen yıl tonunu 1.500 TL'ye satan üretici bu yıl bin lira, 1.100 lira, 1.200 TL'ye satmak zorunda kaldı. Şimdi, bu üreticiye siz tabiri caizse onu ölüme de götürseniz, sıkboğaz da etseniz, kafasına silah da dayasanız zarar ettiği bir ürünü gelecek sene ektiremezsiniz. Demek ki sadece politikaları ortaya koymakla iş bitmiyor, bir de onun sürdürülebilirliği var.  Pamukta da hasat döneminde alım yönünde strateji uygulayabilseydiniz ya da ayçiçeği hasadında gecikmeseydiniz, belli birtakım stratejiler ortaya koyabilseydiniz durum bu noktalara gelmezdi.



İYİ BAŞLADI KÖTÜ BİTİRİYOR: Bakın Doğu'da mısır hasadı hala devam ediyor ve tonu 500 TL, TMO'nun fiyatı ne? 640 TL. Bu, bir aldatmacadır. Sizin açıkladığınız resmî fiyat 640 TL/ton ama üreticinin eline geçen, arayın Urfa'yı, Kızıltepe'yi, bir üretici vatandaşı, “Ben 1 ton ürün sattım, 500 TL cebime para koydum.” diyecek. Çünkü istikrarlı bir politika ortaya koyamıyorsunuz. Üreticinin mağduriyetine sebebiyet veren uygulamalar yapıyor; şu anda iyi başlayan TMO, sezonu kötü bitiriyor.



Bu haber toplam 1318 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1