:

:

:

Öğretmenlere “Akademik Başarıda Okuma Zekası ve Etkin Okuma Teknikleri” Hakkında Konferansı Verildi

Eğitim Bilimleri uzmanı Eğitimci-Yazar Selahattin Yaylamaz, Tarsus'ta öğretmenlere yönelik düzenlenen “Akademik başarıda okuma zekası, hızlı ve etkin okuma teknikleri” konusunda konferans verdi.
Tarih: 19 Şubat 2016 Cuma 10:01
Öğretmenlere “Akademik Başarıda Okuma Zekası ve Etkin Okuma Teknikleri” Hakkında Konferansı Verildi
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Belediye Nikah salonunda Şehitishak ilkokulu tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu, eğitimde değişimin sağlanması konusunda tüm eğitimcilerin elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini söyledi. Eğitim Bilimleri uzmanı Selahattin Yaylamaz ise, “Hızlı okuma ve algılama tekniği eğitimi almış olan bir kişi okuduğu sözcük sayısını bir dakikada 150 sözcükten 2 binlere kadar çıkarabilmektedir” dedi.  

Yaylamaz, hızlı okuma ve algılama tekniklerinin 1950'li yıllardan sonra uygulanan çok ayrıcalıklı ve önemli bir eğitim tekniği olduğunu belirterek, “Hızlı okuma ve algılama tekniği sayesinde beynimizin inanılmaz kapasitesinin de farkına varmaktayız. Hızlı okuma tekniği sayesinde bir dakikada okuduğumuz sözcük sayısı 150'dir. Oysa bunu binlere, 2 binlere çıkarmak hiç zor değil. Türkiye'de çeşitli meslek grubundan, ilköğretim 5. Sınıf öğrencisinden Profesörüne kadar yaklaşık 10 bin kişiye 'Hızlı Okuma ve Algılama Teknikleri' eğitimleri verdik. Bu eğitimler sırasında gördük ki, hızlı okuma eğitimi almamış olmak şartıyla insanımız bir dakikada ortalamada 150 sözcük okumaktadır. Hal böyle olunca hızlı okuma ve algılama tekniği eğitimi almamış bir kişinin, yavaş okuma ve okuduğunu yüksek kalitede anlayamama sonucunu doğurmaktadır. Oysa ortalama bir insan bir dakikada bin sözcük okuyabilecek bir kapasiteye sahiptir. Bin sözcük okuma kapasitesine sahip olan bir insan bin yerine 150 sözcük okuduğu zaman aradaki 850 sözcüklük fark beynimiz için bir boşluk anlamına gelmektedir. Bu boşluk ise okuma sırasında hayallerle dolmakta ve insan okuduğu metne odaklanamamakta, konsantre olamamaktadır. Hızlı okuma tekniği eğitimi almamış bir birey 150 sözcüklük hızla okuduğunda, okuduğu metni anlama oranı ortalama yüzde 40 şeklinde gerçekleşmektedir” dedi.

Yaylamaz, “Hızlı okuma ve algılama tekniği eğitimlerinde hiç kimse başarısız olmamakta, herkes seviyesi nispetinde başarılı olmaktadır. Bununla birlikte hızlı okuma ve algılama tekniği eğitimindeki başarıyı olumlu yönde etkileyen en önemli faktör hiç kuşku yok ki okuma alışkanlığıdır. Okuma alışkanlığı olan bireyler hızlı okuma eğitiminde diğer bireylere göre çok daha başarılı olmaktadırlar.” Şeklinde sözlerini tamamladı.

Etkinliğe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Şube Müdürü Sinan Başkaya, Şehitishak İlkokulu Müdürü Hüseyin Pala ve çeşitli okullardan öğretmenler katıldı.

Katkılarından dolayı emeği geçen herkese teşekkürler.

Bu haber toplam 1375 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2