:

:

:

Kısırlığın Adı Konuyor

Uzmanlara göre, çeşitli nedenlerden kaynaklanan kısırlığın yüzde 15 bilinmeyen nedeni var.
Tarih: 15 Mayıs 2012 Salı 23:50
Kısırlığın Adı Konuyor
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde, ‘transvaginal hidrolaparoskopi’ yöntemiyle kısırlığın nedeni belirlenip buna göre tedavi uygulanıyor.


Ailelerin çocuk hayalini gölgeleyen kadın kaynaklı kısırlığın nedeninin belirlenmesi ve buna göre tedavi uygulanması için, Medical Park Tarsus Hastanesi’nde ‘transvaginal hidrolaparoskopi’ (TVH) yöntemi uygulanıyor.  


Bu yöntemi 1999 yılında Türkiye’de ilk kez uygulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yavuz Uçar, “TVH yöntemiyle kısırlığın adını koyuyor, tedavi yöntemini, gerekiyorsa tüp bebek çözümünü belirliyoruz. Bu hasta için hem maddi hem de zaman kaybının önlenmesi demek” dedi.


Kısırlık şikayeti ile gelen hastaların en az 1 yıl boyunca hiçbir korunma yöntemi kullanmadan çocuk istemelerine rağmen çocuk sahibi olamamaları durumunda bunun araştırılması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Yavuz Uçar, “Araştırmalarda sadece erkek veya kadın değil, çiftin her ikisi de birlikte araştırılmalıdır. Temel olarak tetkik yöntemlerinden birisi de tubanın (yumurta kanallarının) değerlendirilmesidir” dedi. Dr. Uçar, bunu sağlayan TVH’nin 20 dakikalık bir uygulama olduğunu belirtti.


YÜZDE 15 NEDENİ BİLİNMİYOR


Transvaginal hidrolaparoskopi (TVH) yönteminin lokal anestezi altında gerçekleştirilen basit bir yöntem olduğunu belirten Op. Dr. Yavuz Uçar, uygulamayı şöyle özetledi: “Douglas dediğimiz haznenin arka boşluğundan karın içine bu alet yerleştirilir. Vajen yoluyla rahim içerisine boyalı ilaç verilir ve tubalardan bu ilaç geçer. Şayet tubada iltihap hücreleri varsa bu hücrelerin çekirdekleri boyanır ve biz vajenden batın içerisine oradan da tubanın içerisine girip bu boyalı hücreleri görüp iltihabın hangi seviyede olduğunu anlayabiliriz. Ona göre tedaviyi yönlendirebiliyoruz. Arkaya dönük olan rahimlerde, büyük over kistlerinde ve batın içi yapışıklığı olan hastalarda TVH kullanılmamalıdır. Bütün bu işlemler sadece 3 milimetre kalınlığındaki bir optikle gerçekleştirilmektedir. Her teknikte olduğu gibi bunda da deneyim çok önemli.”


ZAMAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR


Op. Dr. Yavuz Uçar şöyle devam etti: “Yıllarca ‘hiçbir sorunun yok, kanalların açık, çocuk sahibi olabilirsin’ dendiği halde çocuk sahibi olamayan hastalarda TVH yöntemi ile sorunları tespit ediyoruz, böylelikle adını koyuyoruz. Kısırlığın bütün tetkikler yapılmasına rağmen yüzde 15 nedeni bilinmiyor. Genetik nedenli olmayan bu tür kısırlıkların nedenini bu yöntemle ortaya koyuyoruz. Sonuca göre ya tedavi uygulamamız gerektiğini ya da normal yollardan hamile kalamayacağını, direkt tüp bebeğe yönelmesi gerektiğini söyleyebiliyoruz. Aslında bizim en önemsediğimiz konu, hasta için hem maddi hem de zaman kaybının önüne geçmiş olmamız. Aynı seansta histeroskopi işlemini yaparak rahimin içinin de üç boyutlu real time incelemesini yapıp, bütün iç genitalleri değerlendirme imkanımız olmaktadır.’’


Bu haber toplam 1322 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2