:

:

:

Her 8 Kadından 1’i Yakalanıyor

RİSK FAKTÖRLERİ NELER?
Tarih: 2 Nisan 2014 Çarşamba 10:18
Her 8 Kadından 1’i Yakalanıyor
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt


Kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirten uzmanlar, her 8 kadının 1’inin meme kanserine yakalandığına dikkat çekerek, erken tanının önemliliğini vurguladı.



Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Kanser İstatistikleri Raporu’na göre, Türkiye’de görülen ilk 5 kanser türü dünyadaki ve diğer gelişmiş ülkelerdeki tablo ile benzerlik gösteriyor.



Rapor, Türkiye’de erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanserini, kadınlarda ise meme kanserini en sık görülen kanser türleri arasında işaret ediyor.



Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, ‘kadınların korkulu rüyası’ olarak tabir ettiği meme kanserinde erken tanının önemliliğine dikkat çekti.   



DOKUNMAKTAN KORKMAYIN



Türkiye’de her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalandığını belirten Op. Dr. Karakan, ‘’Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır. Kontrolsüz çoğalan bu hücrelerin büyümesi için uzun zaman geçmesi gerekir. Çoğalan hücreler kan ve lenf yoluyla vücudun birçok organına yayılır. Amaç, meme kanseri kan ve lenf yoluyla yayılmadan önce meme içinde henüz küçük bir kitle iken tanı konmasıdır. Erken tanının hayat kurtarıcı olduğu en önemli kanser türü meme kanseridir. Erken tanı konulan hastaların çok büyük kısmı iyileşiyor. Dokunmaktan korkmayın, meme kanserini atlamayın. Erken teşhis için kontrollerinizi düzenli yaptırın’’ diye konuştu.



RİSK FAKTÖRLERİ NELER?



1. derece akrabalarda meme kanseri görülmesi, Doğum kontrol hapları ve menopoz ilaçları kullanımı, Obezite, Düzensiz uyku, Stres, Sigara ve alkol kullanımı



ERKEN YAKALAMAK İÇİN; Her ay kendi kendini muayene, 40 yaşına kadar 2 yılda 1 doktor muayenesi, 40 yaşından sonra yıllık mamografi ve doktor muayenesi.



Bu haber toplam 1279 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2