:

:

:

Dr. Kaleli, Aşı Haftası Hakkında Açıklama Yaptı

Tarsus Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Füsun Kaleli, 11. Avrupa Aşı haftası sebebiyla yazılı açıklama yayınladı.
Tarih: 26 Nisan 2016 Salı 10:02
Dr. Kaleli, Aşı Haftası Hakkında Açıklama Yaptı
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

11. Avrupa Aşı Haftası tarihlerinin 24-30 Nisan tarihleri arasında belirlendiğini hatırlatan Tarsus Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Füsun Kaleli,"“Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftasının ilki 2005 yılında düzenlenmiştir.

Bu yıl on birincisi düzenlenecek olan haftada, etkinlikler 24-30 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenecektir. Bu yılki Aşı Haftası'nın hedefi, sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılmasıdır” diye konuştu.   

1Aşının önemine değinen Kaleli, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Aşı insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan bakteri, virüs mikropların hastalık yapma karakterinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşı vücuda uygulandığı zaman, vücut bu şekilde zayıflatılmış mikropları tanır ve savunma mekanizması geliştirir. Antikor denilen koruyucu maddeler yapar.

Bu şekilde aşılanan kişi hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B'ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip b'ye bağlı menenjit, zatürree ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak- kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPB (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur.

Temel amaç; doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak yukarıda sayılan hastalıklara karşı bağışık kılınmasıdır. Genişletilmiş deyimi ise aşısız veya eksik aşılı bebek ve çocukların tespit edildiği anda aşılanmasının sağlanması ve bu uygulamanın ülke genelinde her yerde eşit olarak yapılması anlamını vurgulamak için kullanılmaktadır.” 

Bu haber toplam 1507 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2