:

:

:

Çocuk Ameliyatlarında Kışın Enfeksiyon Riski Daha Az

Kışın en sert dönemine rastlayan sömestr tatilinde sünnet, geniz eti, bademcik, fıtık ameliyatı olan çocuklarda, enfeksiyon riski en aza iniyor.
Tarih: 28 Ocak 2016 Perşembe 09:17
Çocuk Ameliyatlarında Kışın Enfeksiyon Riski Daha Az
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Uzmanlar, “Acil olmayan ameliyatları tatilde yaptırın” diyor.

 

Geçtiğimiz günlerde ilk ve orta dereceli okullarda başlayan sömestr tatili, yurdun birçok yerinde soğuk hava ve yağışlar nedeniyle çocuklar zamanlarının çoğunu evde geçiriyor.  

 

Öte yandan hekimler, kışın enfeksiyon riskinin daha az olduğunu belirterek çocukların 'aciliyeti olmayan' ameliyatlarının bu dönemde yapılmasını öneriyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, sömestr tatilinde ameliyat olan çocukların 2-7 gün içinde günlük hayatına dönebileceğini belirtiyor.

 

OKUL HAYATI AKSAMIYOR

 

Op. Dr. Parlakgümüş, çocuklarda sünnet, hipospadias (yarım sünnet), bademcik, fıtık, geniz eti, dil bağı gibi ameliyatların sömestr tatilinde yapılmasını birçok yönden avantajlı olduğunu vurguluyor. Op. Dr. Parlakgümüş, “Sömestr tatilinde hava soğuk olduğu için ameliyattan sonra enfeksiyon kapma riski en alt düzeye iniyor. Öte yandan çocuk ameliyat olduğunda, operasyonun türüne ve bünyeye göre 2-7 gün arasında günlük hayatına gidebilmeye başlıyor. Dolayısıyla bu dönem yapılan ameliyatlardan sonra çocuklar yeni eğitim döneminde okulunu hiç aksatmıyor” diyor.

 

SÜNNETTE RİSKE GİRMEYİN

 

Sünnet konusuna vurgu yapan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, psikolojik olarak etkilenmeyecek ve kendini hazır hisseden çocukların operasyonunun lokal anesteziyle, diğerlerinin ise genel anestezi altında gerçekleşmesini öneriyor.

 

Başka bir ameliyat yapılırken çocuğun aynı zamanda sünnet işleminin de yapılabileceğini kaydeden Op. Dr. Parlakgümüş, şu uyarılarda bulunuyor: “2-5 yaş arası, cinsel kimliğin kazanıldığı yaş olduğu için lokal anestezi önermiyoruz. Ayrıca sünneti kesinlikle hekim yapmalı. İşin ehli olmayan kişilerin yaptığı sünnet operasyonları, geri dönüşü olmayan sıkıntılara yol açabiliyor.

 

Bu haber toplam 1200 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2